na formę okrągłą ok 24 cm
1 szklanka kaszy jaglanej (190 g)
1 banan (100 g)
1/2 szklanki daktyli (65 g)
1/2 szklanki mleka bez laktozy (125 ml)
3 łyżki miodu (75 g)
3 łyżki kakao ciemnego (21 g)
2 łyżki mąki kokosowej (10 g)
1 łyżka oleju kokosowego (15 g)
1/4 szklanki orzechów laskowych (25 g)
szczypta cynamonu
szczypta soli
Polewa:
1 łyżka oleju kokosowego (15 g)
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
Przygotowanie:
Kaszę dokładnie płuczemy, zalewamy dwiema szklankami wody oraz dodajemy daktyle. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut. Do ugotowanej kaszy z daktylami dodajemy banana, mleko, miód, kakao, olej kokosowy, cynamon i sól - blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę kokosową i blendujemy raz jeszcze. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Gorzką czekoladę z 1 łyżką oleju kokosowego rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy na ciasto. Kroimy po ostudzeniu, brownie warto również schłodzić w lodówce.
Inspiracja od wegAnki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz