Przepyszny lekki sernik o delikatnym posmaku kokosowo-bananowym. Polecam!
Składniki:
Tortownica o
średnicy 23 cm
500 g twarogu
chudego
3 jajka
2 dojrzałe
banany
40 g cukru (trzcinowy
/ ksylitol / erytrytol)
1 opakowanie
budyniu (waniliowy / kokosowy)
2 łyżki
drobnej kaszy manny (25 g)
40 g wiórków
kokosowych
kilka kropel
aromatu waniliowego / migdałowego
opakowanie
cukru waniliowego
szczypta
soli
+ ew. na wierzch gorzka czekolada 70g i 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Twaróg miksujemy wraz z cukrem waniliowym, aromatem, wiórkami kokosowymi i kasza manną.
W osobnej misce miksujemy na szybkich obrotach żółtka,
dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki banany
i blendujemy na gładką masę.
Osobno miksujemy pianę z białek z odrobiną soli.
Do masy z twarogu dodajemy masę z żółtek, mieszamy na
wolnych obrotach, następnie dodajemy pianę z białek, a na końcu budyń. Gdy
wszystkie składniki się połączą, przelewamy na wyłożoną papierem tortownicę.
Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika.
Pieczemy ok 30 minut, później przez ok 15-20 min pieczemy przy temperaturze 180
stopni.
Wierz można polać polewą czekoladową (czekoladę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej) i udekorować płatkami migdałowymi.
Smacznego :)
Źródło: dietetycznie w kuchni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz