wtorek, 28 marca 2017

Lekki sernik bananowy


Przepyszny lekki sernik o delikatnym posmaku kokosowo-bananowym. Polecam!

Składniki:
Tortownica o średnicy 23 cm

500 g twarogu chudego
3 jajka
2 dojrzałe banany
40 g cukru (trzcinowy / ksylitol / erytrytol)
1 opakowanie budyniu (waniliowy / kokosowy)
2 łyżki drobnej kaszy manny (25 g)
40 g wiórków kokosowych
kilka kropel aromatu waniliowego / migdałowego
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli 
+ ew. na wierzch gorzka czekolada 70g i 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Twaróg miksujemy wraz z cukrem waniliowym, aromatem, wiórkami kokosowymi i kasza manną.
W osobnej misce miksujemy na szybkich obrotach żółtka, dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki banany i blendujemy na gładką masę.
Osobno miksujemy pianę z białek z odrobiną soli.
Do masy z twarogu dodajemy masę z żółtek, mieszamy na wolnych obrotach, następnie dodajemy pianę z białek, a na końcu budyń. Gdy wszystkie składniki się połączą, przelewamy na wyłożoną papierem tortownicę.
Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy ok 30 minut, później przez ok 15-20 min pieczemy przy temperaturze 180 stopni.

Wierz można polać polewą czekoladową (czekoladę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej) i udekorować płatkami migdałowymi.   

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz