sobota, 11 marca 2017

Bezglutenowy sernik królewski

Sernik bardzo dobry, ciasto ma mocno czekoladowy smak, więc jeśli ktoś nie lubi takich mocnych smaków to można dać nawet o polowe mniej kakao. Robiłam już parę ciast bez glutenu ale niestety były dalekie od oryginału, ale ten sernik wyszedł na prawdę rewelacyjnie. Polecam! :)

Składniki:
na 12 solidnych porcji :)
okrągła blacha ok 24 cm


ciastko kruche:
1 i 1/4 szklanki (150 g) mąki kukurydzianej
1/2 szklanki (110 g) skrobi ziemniaczanej
1/3 szklanki (40 g) kakao ciemnego (z taką ilością jest mega czekoladowe, dlatego można dać mniej)
180 g zimnego masła
120 g cukru (ksylitol / erytrytol)

masa serowa:
800 g twarogu półtłustego
3 jajka
100 g masła o temperaturze pokojowej
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka aromatu waniliowego

Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Mąkę, skrobię, kakako i cukier wsypać do miski, dodać pokrojone w kosteczki zimne masło. Wszystko dokładnie i szybko zagnieść, aż powstanie kruszonka. Do tortownicy wyłożonej papierem nałożyć 2/3 ciasta i upiec przez ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Masa serowa:
Ser zmielić, bądź przecisnąć przez praskę lub ubić dokładnie tłuczkiem do ziemniaków :) każdy sposób dozwolony :) dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać.

Na ostudzony spód ciasta wyłożyć masę serową i wierz posypać pozostałą kruszonką. Piec ok 1 godziny w 180 stopniach.


Smacznego :)

Inspiracja zaczerpnięta od: domowe wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz