Składniki:
ciasto
1,5 szklanki
kaszy jaglanej
½ szklanki
mąki kukurydzianej
½ szklanki cukru (ksylitol / erytrytol / trzcinowy) + 3 łyżki do posypania na wierzch ciasta
2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
1 banan
około 80 g masła
½ szklanki cukru (ksylitol / erytrytol / trzcinowy) + 3 łyżki do posypania na wierzch ciasta
2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
1 banan
około 80 g masła
nadzienie
• 1 - 1½ kg
jabłek
• 4 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
• 4 łyżki cukru
• 1 czubata łyżeczka cynamonu
• 4 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
• 4 łyżki cukru
• 1 czubata łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Kaszę
ugotować w 3,5 szklankach wody. Przed gotowaniem kaszę należy dobrze
przepłukać, żeby nie było czuć goryczy. Gotować ok 15-20 minut.
Ugotowaną
kaszę przełożyć do miski i dodać mąkę, cukier, skrobię i banana. Dokładnie wymieszać,
można również zblendować. Masa powinna być bardzo gęsta.
Jabłka obrać
i zetrzeć na tarce, wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, skrobią i cynamonem.
2/3 ciasta
wyłożyć na wyłożoną papierem tortownicę, mocno dociskając. Na ciasto wyłożyć
jabłka i na wierzch drugą część ciasta. Całość posypać cukrem i ułożyć plastry
masła na wierzchu. Przykryć folią aluminiową i piec 1 godzinę w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni. Po godzinie zdjąć folię, posypać cynamonem i piec
jeszcze ok 10 minut, to zarumienienia ciasta.
Smacznego! :)
Inspiracja: Olga Smile
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz