wtorek, 21 marca 2017

Bezglutenowa szarlotka z kaszą jaglaną

Jeśli się zastanawiasz czy ją zrobić, to nie zastanawiaj się dłużej tylko ją zrób :) jest przepyszna! A jak dołoży się do niej gałkę lodów waniliowych - wprost rozpływa się w ustach :)
 

Składniki:
ciasto
1,5 szklanki kaszy jaglanej
½ szklanki mąki kukurydzianej
½ szklanki cukru (ksylitol / erytrytol / trzcinowy) + 3 łyżki do posypania na wierzch ciasta
2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
1 banan
około 80 g masła

nadzienie
• 1 - 1½ kg jabłek
• 4 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
• 4 łyżki cukru
• 1 czubata łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Kaszę ugotować w 3,5 szklankach wody. Przed gotowaniem kaszę należy dobrze przepłukać, żeby nie było czuć goryczy. Gotować ok 15-20 minut.
Ugotowaną kaszę przełożyć do miski i dodać mąkę, cukier, skrobię i banana. Dokładnie wymieszać, można również zblendować. Masa powinna być bardzo gęsta.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, skrobią i cynamonem.
2/3 ciasta wyłożyć na wyłożoną papierem tortownicę, mocno dociskając. Na ciasto wyłożyć jabłka i na wierzch drugą część ciasta. Całość posypać cukrem i ułożyć plastry masła na wierzchu. Przykryć folią aluminiową i piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po godzinie zdjąć folię, posypać cynamonem i piec jeszcze ok 10 minut, to zarumienienia ciasta. 



Smacznego! :) 

Inspiracja: Olga Smile

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz